Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Eerste bloeiende Elzen waargenomen

Langs de Maas in Maastricht zijn de eerste bloeiende Elzen waargenomen. De bomen dragen katjes die al meer dan 10 cm lang zijn. Een aantal mannelijke bloemetjes in de katjes staat al zo ver open dat de gele helmknoppen onder de bloemschubben duidelijk zichtbaar zijn. Als de helmknoppen bij verdere rijping open gaan komt pollen vrij. De wind zal dat pollen mee de lucht in nemen.

Nu de vorst uit de grond is en de luchttemperatuur overdag al weer boven de 10 graden komt kunnen de bomen weer snel fysiologisch actief worden. Vóór de lange vorstperiode die midden november begonnen is, waren de katjes aan Elzen en Hazelaars al zichtbaar en zo’n 3-4 cm groot. Ze waren nog helemaal gesloten en daardoor zijn ze tijdens de vorstperiode die tot in de eerste week van januari heeft geduurd niet bevroren. De nu aangetroffen bloeiende Elzen zijn variëteiten van de Witte els. Vaak worden deze als straatboom aangetroffen in onze steden en dorpen.

Als het huidige weer met overdag temperaturen die de 10 graden gemakkelijk halen of zelfs overstijgen aanhoudt, zullen er snel veel pollen van deze eerste bloeiende Elzen in de lucht komen en bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan dat leiden tot klachten die op hooikoorts duiden..

Maurice Martens, zaterdag 15 januari 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief