Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag tempert pollenafgifte enigszins

Maastricht, 28 januari 2015. Nu de vorst verdwijnt kunnen Hazelaars en Elzen verder gaan met hun ontwikkeling. Neerslag tempert echter de afgifte van pollen enigszins. De helft en soms hier en daar zelfs al meer Hazelaars staan te bloeien. Ze vallen op door de geel-groen gekleurde rijpe katjes, die de struiken goed laten afsteken tegen de rest van de begroeiing die nog bladloos is. Ook inheemse Elzen, naast een aantal niet-inheemse, bloeien of beginnen dikkere katjes te krijgen. Er zijn al Zwarte elzen met 10 cm lange katjes in het land te vinden.
Boomhazelaars, meestal in de stad als straatboom aangeplant, staan eveneens te bloeien.

Wel zijn er duidelijke verschillen te zien: sommige Hazelaarstruiken hebben al heel wat bloeiende katjes; bij andere zijn de katjes nog niet zo ver. Ook bij Elzen vallen deze verschillen tussen de individuele bomen en struiken op.

Tijdens droge periodes komt matig allergeen pollen in de lucht. Directe zonne-instraling overdag bevordert de afgifte van pollen. Neerslag, ook in de vorm van sneeuw, kan de lucht lokaal schoon wassen van pollen en andere fijne deeltjes. Dan blijft de te verwachten pollendruk beperkt.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars of Elzen kunnen derhalve last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen. Deze verschijnselen worden ook veroorzaakt door het fijne weefsel dat in de lucht komt als de katjes openbreken tijdens het rijpen. Soms ervaren mensen zelfs al ernstige klachten, zoals uit de meldingen op de pollennieuws-apps blijkt. Ook zien we het aantal meldingen gestaag toenemen.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 24 januari 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief