Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ambrosia bloeit ook in Nederland

Maastricht, 6 september 2016. De hooikoortsplant en akkeronkruid Alsemambrosia is sinds begin deze eeuw sterk toegenomen met hotspots in steden, natuur en agrarisch gebied. Uit een experiment met mechanische bestrijding in een akker blijkt dat het aantal zaden in de bodem terug te brengen is maar het kost vele jaren. Het aantal ambrosiazaden in zaadmengsels is door normering en controle sterk teruggebracht.

Ambrosia produceert sterk allergeen pollen of stuifmeel, waardoor de plant lokaal hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit pollen.

Bijvoet bloeit en brengt sterk allergeen pollen in de lucht. Het is een ruderale pioniersoort, dat wil zeggen dat de plant op verlaten en verwaarloosde plekken staat, zoals verlaten industrieterreinen, langs wegen, akkerranden en op plekken waar honden worden uitgelaten in de stad. Bijvoetplanten kunnen gemakkelijk tot een meter en tot manshoog worden.

Grote brandnetels staan overal waar voldoende stikstof in de bodem zit en dat is op veel plekken. Lokaal tref je op oude muren Glaskruid aan. Dit kruid brengt zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Glaskruid is een van de belangrijkste hooikoortsveroorzakers in landen rond de Middellandse Zee; voor mensen die daar op vakantie gaan kan dat betekenen dat ze last van hooikoortsachtige klachten kunnen hebben door de daar bloeiende Glaskruiden.

Een klein aantal Grassen bloeit nog en ze brengen hun zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Zo bloeit Riet langs waterkanten en daarnaast is een van de opvallende soorten die nog bloeit Timoteegras, herkenbaar aan de stijve aren. Ook Kropaar vind je naast bloeiende Raaigrassen en Beemdgrassen op vochtige bodems van bermen, dijkhellingen en graslanden. Op drogere, zandige bermen en bodems bloeien Struisgrassen met hun fijne pluimen. Ook in de stedelijke omgeving kun je dit gras nu bloeiend vinden net als Straatgras en Vingergras. Dit laatste staat veel langs stoepranden en muren.

Tijdens het oogsten en maaien van graslanden en bermen kan graspollen mechanisch in de lucht gebracht worden, wat lokaal overlast kan geven.

Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal kunnen hun schimmelsporen in de lucht brengen; een aantal mensen reageert met hooikoortsachtige klachten op deze sporen. Beruchte soorten zijn Alternaria en Cladosporium.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 6 september 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief