Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Katjes van Hazelaars ontwikkelen zich

Er is nog geen pollen van Hazelaars of vroeg bloeiende Elzen in de lucht waar te nemen, maar er blijven wel nog allergenen in de lucht afkomstig van schimmelsporen, zowel in de buitenlucht als binnenshuis. Ook allergenen afkomstig van huisstofmijten kunnen in huis hooikoortsachtige klachten veroorzaken als de Relatieve Vochtigheid hoger is dan 55 %. Goed stoken en vooral de slaapkamer drooghouden is hiertegen een effectief middel.

Nu nachtvorst en kou uit de lucht zijn moet erop gelet worden dat katjes van vroegbloeiende Elzen en Hazelaars zich verder gaan ontwikkelen. Zolang er sprake was van nachtvorst konden we waarnemen dat de katjes van Hazelaars dun bleven en niet veel langer dan 2 à 3 cm waren. Nu de vorst voorbij is en er weersomstandigheden ontstaan met temperaturen boven de vijf graden en ook ’s nachts boven nul komt de fysiologie van Hazelaars en vroeg-bloeiende uitheemse Elzen langzaam maar zeker op gang. Dit leidt ertoe dat de vele katjes aan deze bomen en struiken beginnen op te zwellen en zich ook beginnen te strekken. Bij dit groter worden van de katjes komt er fijn plantenweefsel van deze zich ontwikkelende katjes in de lucht. Een aantal mensen reageert op dit fijne allergene weefsel, zoals de praktijk leert.

Mochten de temperaturen weer richting vriespunt en lager gaan dan zal deze fysiologische ontwikkeling worden afgeremd. Voor mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars en Elzen is het zaak het weer en de katjes de komende tijd goed in de gaten te houden.

Gesteld kan worden dat dit jaar het pollenseizoen in ieder geval een stuk later van start gaat dan in 2014, toen al in november, en in 2015, toen in eerste week van december, de eerste meldingen door Pollennieuws gedaan zijn van pollen in de lucht afkomstig van vroegbloeiende Elzen en Hazelaars.

Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 22 december 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief