Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenjournaal van donderdag 25 februari 2010

Regen wast pollen uit de lucht

In ons land is momenteel een duidelijke tweedeling te zien in de fysiologische ontwikkeling van de pollenplanten Witte els en Hazelaar. Na het verdwijnen van de vorst vorige week in het zuiden en midden van het land hebben zich de katjes van beide soorten zeer snel kunnen ontwikkelen en vinden we nu rijpe katjes met mannelijke bloemetjes die inmiddels tot een lengte van zo’n 10 tot 13 cm zijn uitgegroeid. Ze staan ook helemaal open en kunnen hun pollen vrijgeven. In de noord-oostelijke regio van het land is het echter veel langer koud gebleven en bovendien is de Waddenzee nog heel lang met ijs bedekt geweest. Daardoor is de temperatuur overdag laag gebleven en is fysiologische ontwikkeling van Witte elzen en Hazelaars in dat deel van het land nog achter gebleven in vergelijking tot die in de rest van het land. De lengte van katjes bedraagt daar hooguit zo’n cm of 6-7 en de katjes zijn nog dicht. Pas wanneer ook daar de temperatuur langdurig boven de 10 graden overdag gaat komen zullen de katjes zeer snel verder ontwikkelen en rijpen. Rijpe katjes van Witte els en Hazelaar kunnen bij droog en wat winderig weer zeer veel pollen afgeven aan de lucht. Regen wast echter de lucht schoon: de pollen worden met de regendruppels uitgespoeld en belanden op de grond.
Voor mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Witte elzen en Hazelaars betekent dit dat ondanks de piek van pollenafgifte de klachten van hooikoortsachtige verschijnselen beperkt kunnen blijven als gevolg van de vele regen die over het land blijft trekken.
Maurice Martens, donderdag 25 februari 2010 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt zondag 28 februari 2010 of zoveel eerder als nodig is.

Blogarchief