Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenjournaal vanaf maandag 1 februari 2010

Door de aanhoudende wintersituatie blijft de ontwikkeling van de planten op een zeer laag pitje. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen pollen in de lucht kunnen voorkomen. Zoals ik al eerder gemeld heb kunnen van de Witte els lokaal pollen in de lucht komen. Immers de katjes met mannelijke bloemen van deze veel in de stad aangeplante boom zijn al ver uitgerijpt en langer dan 7 cm. Op 31 januari heb ik in Amsterdam op twee plaatsen in de stad op het Roelof Hartplein en bij het Amstelstation vrijwel rijpe katjes aan de Witte els waargenomen. De waarnemingen in het zuiden en oosten van het land, die in eerdere journaals gemeld zijn, breng ik ook graag in herinnering. Het hoeft dan ook maar even te dooien of de Witte els laat zijn pollen vrij in de lucht. Lokaal komen er dan ook pollen van de Witte els voor. We zien dat in de pollentellingen van de afgelopen week bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en ook bij het Leidse LUMC terug.
Ook hebben we in het Noorden van het land net als in het Zuiden vrouwelijke katjes gezien aan de Hazelaar, hoewel de mannelijke katjes, die de pollen afgeven, dan nog niet helemaal rijp hoeven te zijn. Bij sommige Hazelaars, met name als ze op een beschut plekje in de zon staan, kunnen ook de mannelijke katjes al zover zijn dat ze wat pollen vrij geven. Als de koude verdwijnt betekent dit dat direct de laatste rijping van de katjes van Elzen en Hazelaars plaats zal vinden. Dan kan er een grote hoeveelheid pollen van beide soorten in de lucht komen. Mensen die gevoelig voor die pollen zijn, zullen dan ook hooikoortsachtige klachten kunnen krijgen, zodra de dooi doorzet. Maurice Martens, 1 februari 2010 © Pollennieuws. Een volgend pollenjournaal verschijnt 8 februari 2010 of eerder als dat nodig is.


De Witte els laat massaal de pollen vrij na circa 4 uren bij kamertemperatuur 25 januari 2010 .

Blogarchief