Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollenseizoen loopt ten einde

In de vroege herfst loopt voor veel planten het groeiseizoen ten einde. Daardoor zijn er weinig en lokaal hier en daar tot redelijk veel pollen in de lucht te verwachten. Wel kunnen er veel schimmelsporen in de lucht komen onder meer van Basidiomyceten, dat zijn de schimmels die we aan hun paddestoelen kunnen herkennen.

De Bijvoet kan nog wat sterk allergeen pollen in de lucht brengen, maar dan moet het wat langer droog blijven. De bloei van deze soort heeft z’n hoogtepunt inmiddels gehad in het zuiden en midden van het land; enkel in het noorden bloeien nog veel exemplaren. In het zelfde milieu (ruigte en bermen) als waar de Bijvoet te vinden is, vind je ook bloeiende Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien ook nog steeds, hun pollen is echter slechts zeer matig allergeen.

Riet bloeit overal langs onze waterkanten; van dit gras komt pollen in de lucht, maar het pollen van Riet zou niet erg allergeen zijn. Op een enkele Maïsakkers zie je nog helmknoppen uit de bovenste pluimen steken. Lokaal kan er dus ook sterk allergeen Maïspollen voorkomen. Bij het oogsten van graan of het maaien van grasland kan er nogal wat stof opwaaien, waarin allergeen pollen mee opgewerveld kan worden.

Zeer plaatselijk, bijvoorbeeld in tuinen waar ’s winters vogelvoer is uitgestrooid, bloeien Ambrosiaplanten. Pollen van de Ambrosia is zeer sterk allergeen. Je vindt ook al uitgebloeide exemplaren die zaad aan het zetten zijn. Ze lijken veel op Bijvoet. Maar of de plant al erg veel in Nederland en België te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Op de Ambrosia pagina staat een filmpje over deze plant.

In het late najaar tenslotte gaan Ceders bloeien. Deze prachtige bomen zijn nogal eens aangeplant in parken en grotere tuinen. Vooral van pollen van de Himalayceder is bekend dat een enkeling op deze pollen kan reageren met een allergische reactie.

Maurice Martens, zaterdag 11 september 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt op vrijdag 24 september of eerder, als daar aanleiding toe is.

Blogarchief