Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Weinig pollen

Pollen en schimmelsporen zijn door de neerslag van de afgelopen periode uit de lucht gewassen. Maar wanneer het een tijdje droog is kunnen met name nog Bijvoetplanten die bloeien weer pollen gaan afgeven. Schimmels zoals Alternaria en Cladosporium, maar ook Basidiomyceten zullen dan sporuleren en dan komen ook schimmelsporen in de lucht. Basidiomyceten zijn de schimmels die je herkent aan de paddestoelen die ze vormen en die paddestoelen zijn de organen waarin de sporen gevormd worden die dan aan de lucht worden vrijgegeven.

De Bijvoet brengt nog overal sterk allergeen pollen in de lucht. De bloei van deze soort heeft z’n hoogtepunt inmiddels gehad, maar in het noorden bloeien nog veel exemplaren.

Het aantal pollen van grassen neemt af. Riet bloeit langs onze waterkanten. Op een enkele Maïsakkers zie je de helmknoppen uit de bovenste pluimen steken. Lokaal kan er dus ook sterk allergeen Maïspollen voorkomen. Bij het oogsten van graan kan er nogal wat stof opwaaien, waarin allergeen pollen mee opgewerveld kan worden.

In het zelfde milieu als waar de Bijvoet te vinden is, vind je ook Melganzenvoeten, maar daarvan zijn de pollen minder allergeen. Grote brandnetels bloeien ook nog steeds, hun pollen is echter slechts zeer matig allergeen.

Ambrosiaplanten vragen onze extra aandacht. Ze lijken veel op Bijvoet. Ook die bloeien en brengen nu zeer lokaal zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Deze plant kan voorkomen in tuinen, omdat zaad van de Ambrosia soms (ongewild) terecht komt in vogelzaad, dat ’s winters in tuinen wordt uitgestrooid om vogels bij te voeren. Maar of de plant al erg veel in Nederland en België te vinden is, is de vraag. Mensen die gevoelig zijn voor de Bijvoet kunnen bij aanraking met Ambrosiapollen ook gaan reageren op die pollen. Het is een vorm van kruisallergie. Als de plantensoort zich verder uitbreidt, kan dat tot meer hooikoortsklachten leiden. Op de speciale pagina gewijd aan de Ambrosia staat een filmpje over de plant.

Maurice Martens, woensdag 1 september 2010. © Pollennieuws.nl . Een nieuw pollenjournaal verschijnt maandag 6 september 2010 of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief