Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloeiende Hazelaars en Elzen waargenomen

Maastricht, 26 december 2011. In zuidoost Nederland zijn op meerdere plaatsen bloeiende Hazelaars en Elzen aangetroffen. Er zijn meldingen binnengekomen uit o.a. Zwolle. In de noordelijke provincies ontwikkelen de katjes zich ook steeds verder. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars en Elzen kunnen daarom last van klachten krijgen die op hooikoorts duiden.

De aanhoudend hoge temperaturen overdag, in combinatie met geen nachtvorst, zorgen ervoor dat de fysiologische activiteit van planten door gaat. Dit is niet alleen te zien aan de Hazelaars, maar ook aan de diverse Elzen soorten. Hazelaars op beschutte plekken kunnen net als we inmiddels ook in Zwolle gezien hebben ook elders al in bloei komen. Dat de bloei echt begonnen is kun je ook zien aan het feit dat de vrouwelijke katjes hun rode stempels naar buitensteken. De vrouwelijke bloemetjes zijn dus ontvankelijk voor het pollen dat deze via de lucht kan bereiken.

Pas wanneer de temperaturen naar beneden gaan en er vorst gaat optreden, zal de afgifte van pollen door bloeiende Hazelaars en Elzen tot stilstand komen.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 26 december 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief