Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Eerste bloeiende Hazelaars in Maasdal waargenomen

Maastricht, 24 december 2011. De eerste bloeiende hazelaars zijn in Maastricht aangetroffen. De hangende mannelijke katjes, die een lengte bereiken van 10 cm, staan open en de helmknoppen kunnen pollen vrijgeven aan de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars kunnen daarom last van klachten krijgen die op hooikoorts duiden.

De aanhoudend hoge temperaturen in de maand december, in combinatie met vrijwel geen nachtvorst, zorgen ervoor dat de fysiologische activiteit van planten op gang blijft. Dit is niet alleen te zien aan de Hazelaar, maar ook aan de diverse Elzen soorten. Hazelaars op beschutte plekken kunnen net als we in Maastricht gezien hebben ook elders al in bloei komen. Dat de bloei echt begonnen is kun je ook zien aan het feit dat de vrouwelijke katjes hun rode tempels naar buitensteken. De vrouwelijke bloemetjes zijn dus ontvankelijk voor het pollen dat deze via de lucht kan bereiken.

Ook aan een aantal langs de Maas als straatboom aangeplante Zwarte elzen is te zien dat de fysiologie voortschrijdt. Hoewel de katjes nog gesloten zijn op dit moment, zijn ze al dik, in lengte toegenomen tot 4 cm en groen van kleur. Een teken dat de ontwikkeling tot bloei op gang is gekomen.

In 2009 hebben we een vergelijkbare situatie gezien: de warme november maand 2009 zorgde ervoor dat in de eerste helft van december Hazelaars en Elzen bloeiden. Door de daarna invallende lange koude periode bevroren destijds de al uitgegroeide en rijpe katjes. Of dat dit keer ook zal gebeuren moeten we afwachten.

Maurice Martens, zaterdag 24 december 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief