Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Dagen met hoge pollendruk kunnen doorwerken

Nijmegen, 31 mei 2012. Neerslag die langdurig aanhoudt wast de lucht schoon van pollen en fijnstof. De pollendruk van grassen en in mindere mate van Dennen en andere naaldbomen kan daardoor afnemen. Maar bij langere droge perioden zullen grassen en kruiden weer pollen aan de lucht gaan vrijgeven.

Toch kan het goed zijn dat mensen die last hebben van hooikoorts niet direct merken dat het aantal pollen vermindert, maar dat er nog een late nawerking is van hun lichaam op de confrontatie met de pollen die de afgelopen dagen in grote aantallen in de lucht waren. Het lichaam heeft enige tijd nodig om weer in de "normale" situatie te komen.

Blijf daarom voorzichtig met bijvoorbeeld buitenactiviteiten. In de ochtend is de lucht het rustigst en de pollenbelasting ook het minst. In de loop van de dag wordt de situatie steeds minder gunstig. Bij oplopende temperaturen gaan planten weer pollen vrij geven en opstekende luchtwervelingen verspreiden die naar hogere luchtlagen. Bij wind over zee is het aan de kust op het strand gunstiger. Alleen bij de wandeling door de duinen, waar al Helm kan bloeien, moeten neus en ogen beschermd worden. Pluimen van diverse soorten grassen zijn te zien in bermen, graslanden, op dijkhellingen en wegtaluds. Timoteegras, een echte zomerbloeier, met zijn stijve aren verschijnt steeds meer.

Omdat kleine aantallen graspollen bij gevoelige mensen de drempelwaarde van de pollenallergische reactie al snel overstijgen, komen hooikoortsklachten veel voor, zoals uit de meldingen op de Pollennieuws-App blijkt.
Licht allergeen Dennenpollen heeft twee luchtzakken en kan daardoor over grote afstanden verplaatst worden. Wilgen en Populieren geven zaadpluis vrij: bij warm weer komt deze "zomersneeuw" in de lucht. Deze is niet allergeen, net zo min als de aan parachuutjes hangende zaden van Paardenbloemen.

Ook kruiden sieren bermen, weilanden en dijkhellingen. Naast Fluitenkruid, Boterbloemen en Streepzaad, bloeien Zuringen en Smalle weegbree. Pollen van deze laatst genoemde windbestuivende kruiden is matig allergeen. Op plekken met veel stikstof in de bodem staat de Grote brandnetel in toenemende mate te bloeien.

De hoeveelheid fijnstof kan bij droog weer ook toenemen en de effecten van pollen versterken. Geschreven door Maurice Martens, donderdag 31 mei 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk zondag 3 juni 2012.

Blogarchief