Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal matige pollendruk

Maastricht, 10 augustus 2015. Neerslag wast de lucht lokaal schoon. Maar tijdens droog weer geven door de wind bestoven Kruiden en laat bloeiende Grassen stuifmeel of pollen vrij aan de lucht. Het pollen van sommige van deze soorten is sterk tot zeer sterk allergeen.

Onder de kruiden is Bijvoet, een kruid dat erg veel weg heeft van een struik, in toenemende mate in bloei. Deze bloei breidt zich nog gestaag verder uit; het stuifmeel of pollen is sterk allergeen. Grote brandnetels bloeien flink; je treft ze overal in het buitengebied en op ruderale plekken aan. Op oude muren in de stedelijke omgeving en ook wel in parken bloeit Klein glaskruid. Deze soort is nauw verwant aan de Brandnetel en geeft zeer sterk allergeen pollen aan de lucht af. Glaskruid komt zeer overvloedig voor in vakantielanden rond de Middellandse zee, waar het de plaats inneemt van onze Brandnetel. In bermen is nog steeds bloeiende Smalle weegbree te zien. Melganzenvoet is te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd.

Maïsakkers staan in bloei en hoewel het stuifmeel of pollen niet ver van de planten vandaan komt, het is relatief groot en daardoor zwaar, kunnen mensen die gevoelig zijn voor graspollen, als ze langs zo’n akker fietsen of wandelen, ernstige hooikoortsklachten ervaren. Maïs is immers een gras. Timoteegras met zijn stijve aar is een laatbloeier onder de grassen. Van andere grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds enkele frisse bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Langs stoepranden valt Vingergras op en aan waterkanten bloeit het Riet.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.


Bijgewerkt door Maurice Martens, maandag 10 augustus 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief