Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselende pollendruk

Maastricht, 15 augustus 2015.  Het wisselvallig weer veroorzaakt een wisselende pollendruk. Immers neerslag wast de lucht schoon, maar tijdens droge periodes brengen planten die door de wind bestoven worden weer opnieuw hun stuifmeel of pollen in de lucht.

Vooral Bijvoet, een kruid dat door het sterk allergeen stuifmeel hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken tijdens droog weer, is in de nazomer van belang. De bloei van dit op een struik lijkende kruid gaat naar een hoogtepunt. Maar er zijn nog andere kruiden die pollen in de lucht brengen. Het meeste pollen, althans in aantal, komt van bloeiende Grote brandnetels; je treft ze overal in het buitengebied en op ruderale plekken ook in de stad aan. Op oude muren in de stedelijke omgeving en ook wel in parken bloeit Klein glaskruid. Deze soort is nauw verwant aan de Brandnetel en geeft zeer sterk allergeen pollen aan de lucht af. In bermen is nog steeds bloeiende Smalle weegbree te zien en Melganzenvoet is te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd. De hooikoortsplant Ambrosia ontwikkelt zijn bloeiknoppen. Hoe deze planten bestreden kunnen worden is te zien op ambrosiavrij de website van de NVWA.

Maïs bloeit en hoewel het stuifmeel of pollen niet ver van de planten vandaan komt, het is relatief groot en daardoor zwaar, kunnen mensen die gevoelig zijn voor graspollen, als ze langs zo’n Maïsakker fietsen of wandelen, ernstige hooikoortsklachten ervaren. Maïs is immers een gras. De bloei van Timoteegras met zijn stijve aar loopt ten eninde. Van andere grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds enkele frisse bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Langs stoepranden valt Vingergras op en aan waterkanten bloeit het Riet.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.


Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 15 augustus 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief