Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Vrijwel geen pollen

Maastricht, 11 november 2015. Tijdens droog weer kunnen door de wind bestoven bloeiende planten nog een beperkte hoeveelheid stuifmeel of pollen in de lucht brengen. Ook schimmelsporen kunnen dan in de lucht komen. Neerslag wast lokaal de lucht schoon.

Bloeiende Ceders, statige naaldbomen, die te vinden zijn in parken en grote tuinen geven lokaal uit hun mannelijk bloeiende kegeltjes massa’s geel pollen vrij aan de lucht. Een klein aantal mensen reageert op dit pollen met hooikoortsachtige klachten.

Schimmelsporen afkomstig van paddenstoelen en schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen tijdens droge periodes. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.

Laatste bloeiende Grote brandnetels, te vinden in het buitengebied en op ruderale plekken in de stad, brengen nog wat pollen in de lucht. In bermen bloeit nog steeds wat Smalle weegbree en ook bloeiende Melganzenvoet is nog te vinden op ruderale plaatsen.

Een enkel laatste gras bloeit nog, zodat er sporadisch wat graspollen in de lucht kan komen. In de stad zie je langs stoepranden wat Vingergras op en aan waterkanten en langs greppels en sloten bloeit Riet. Tijdens de oogst van Maïs kan op de grond terecht gekomen pollen opgewerveld worden.

In huis kunnen er nu allergenen vrijkomen. Schimmels en huisstofmijten kunnen in deze tijd van het jaar hun sporen en uitscheidingsstoffen in de lucht brengen, vooral in ruimtes waar de Relatieve Luchtvochtigheid hoger is dan 55 %. Het is derhalve aan te raden er vooral in deze tijd op te letten dat met name in de ruimtes waar geslapen wordt die RL onder de 55% gehouden wordt. Bij lagere RL dan 55% gedijen schimmels en huisstofmijten beduidend minder. Dit kan bereikt worden door voldoende te verwarmen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 11 november 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief