Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lokaal redelijk veel pollen door vroegbloeiers

Maastricht, 30 december 2015. Steeds meer Hazelaars en Elzen staan in bloei en kunnen lokaal redelijk veel pollen in de lucht brengen. De katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun grote lengte tot wel12 cm. Het opengaan van de katjes veroorzaakt ook al hooikoortsachtige klachten door de fijne deeltjes plantenweefsel die daarbij vrijkomen.

Ook pollen van Elzen komt in de lucht tijdens droge periodes. Vooral niet-inheemse Elzen, vaak aangeplant als straatboom, staan al te bloeien. In de stad zijn ook vaak Boomhazelaars aangeplant, die eveneens beginnen te bloeien. Zowel Elzen als Hazelaars geven matig allergeen pollen vrij. Hier reageert zo’n 5 % van de bevolking op met hooikoortsachtige klachten. Er komen dan ook uit het hele land meldingen binnen op de pollennieuws-app van mensen met soms al flinke klachten.

Als je buiten rondloopt is te zien dat er best flink wat bloeiende planten te vinden zijn; ook een enkele grassoort, zoals het overal aanwezige Straatgras, bloeit. We hebben zelfs al een melding gehad van bloeiende Grote vossenstaart. De hoeveelheid pollen die door grassen geproduceerd wordt is echter zeer beperkt.

Schimmelsporen van bladmateriaal afbrekende schimmels komen eveneens bij droog weer in lucht. Sommige mensen merken dat goed bij het opruimen van bladafval in hun tuin.

Ook in huis kunnen allergenen vrijkomen. Schimmels en huisstofmijten brengen sporen en uitscheidingsstoffen in de lucht, vooral in ruimtes waar de Relatieve Luchtvochtigheid (RL) hoger is dan 55 %. Het is derhalve aan te raden er vooral in deze tijd op te letten dat, met name in de ruimtes waar geslapen wordt, die RL onder de 55% gehouden wordt. Bij lagere RL dan 55% gedijen schimmels en huisstofmijten beduidend minder. Dit kan bereikt worden door voldoende te verwarmen.

Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 30 december 2015. © Pollennieuws.nl

Blogarchief