Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Mogelijk lokaal een enkele pollenkorrel in de lucht

Maastricht, 7 december 2015. Het wisselvallig weer met nogal wat neerslag heeft de lucht voortdurend schoon gewassen. Pollenkorrels zijn dan ook nauwelijks in de lucht aanwezig. Andere allergenen als schimmelsporen afkomstig van paddenstoelen en andere schimmels die bladmateriaal afbreken kunnen nog wel in de lucht komen, bijvoorbeeld tijdens droge periodes bij het opruimen van afgevallen bladmateriaal in tuinen, parken en op straat.

Als je buiten rondloopt kun je zien dat er best nog bloeiende planten te vinden zijn; ook een enkele grassoort, zoals het overal aanwezige Straatgras, bloeit nog steeds. De hoeveelheid pollen die daarbij geproduceerd wordt is echter zeer beperkt; dit blijkt ook uit het feit dat het pollentelstation van het Elkerliekziekenhuis in Helmond afgelopen periode geen enkele pollenkorrel heeft geteld in de pollenvanger. Wat ook goed te zien is, is, dat de katjes aan Hazelaars dikker worden, een gevolg van het relatief zachte weer. Ook aan een enkele niet-inheemse Els zien we al groter wordende katjes en soms zelfs al een open staand katje. Het aantal bloeiende katjes is nog zeer beperkt, maar daar kan wat pollen van vrijkomen in de lucht. Bij het openbreken van de katjes komt ook fijn allergeen weefsel in de lucht dat vergelijkbare reacties van hooikoortsachtige aard kan oproepen.

In huis kunnen er nu ook allergenen vrijkomen. Schimmels en huisstofmijten brengen in deze tijd van het jaar hun sporen en uitscheidingsstoffen in de lucht, vooral in ruimtes waar de Relatieve Luchtvochtigheid (RL) hoger is dan 55 %. Het is derhalve aan te raden er vooral in deze tijd op te letten dat met name in de ruimtes waar geslapen wordt die RL onder de 55% gehouden wordt. Bij lagere RL dan 55% gedijen schimmels en huisstofmijten beduidend minder. Dit kan bereikt worden door voldoende te verwarmen.


Geschreven door Maurice Martens, maandag 7 december 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief