Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen tijdens droge periodes.

Maastricht, 15 februari 2016. Als er tijdens het wisselvallige weer wat langere periodes zijn zonder neerslag, kunnen in bloei staande Hazelaars en Elzen pollen afgeven aan de lucht. Daardoor komt bij droog weer het matig allergeen pollen van deze bloeiende plantensoorten uit de berkenfamilie in de lucht. Blijft het wat langer droog, dan kan hier en daar mogelijk redelijk wat van dit pollen in de lucht aanwezig zijn. Door wind wordt het pollen verspreid en neerslag wast de lucht schoon.

Katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun lengte van wel 8 tot 12 cm. In de stedelijke omgeving zijn vaak Boomhazelaars aangeplant, die volop bloeien. Hun katjes zijn wat meer bruin van kleur, ze zijn eveneens tot zo’n 12 cm lang en geven hun pollen vrij als het droog is.

Elzen staat ook te bloeien en hun rijpe katjes met een wat meer bruin-gele of bruin-groene kleur brengen bij droog weer pollen in de lucht. Tijdens het openbreken van de katjes komt fijn plantenweefsel in de lucht dat, net als het pollen, matig allergeen is. Mensen die gevoelig zijn voor deze allergenen zullen dat merken.

Ook bloeien inmiddels wat andere coniferen. Deze vooral in tuinen en parken aangeplante bomen, zoals Schijncipres, kunnen lokaal pollen in de lucht brengen. Soms kunnen hele wolken pollen uit deze bomen vrijkomen. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Een van de soorten die tot deze groep behoort is Taxus. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Een klein aantal mensen is gevoelig voor dit pollen.

Tijdens de afgelopen Carnavalsdagen is het gemelde aantal klachten toegenomen en is zelfs ruim uitgestegen boven de aantallen die gemeld zijn via de pollennieuws-app tijdens de zachte periode voor en rond de kerst en jaarwisseling.


Bijgewerkt door Maurice Martens, maandag 15 februari 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief