Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Toenemende pollendruk bij droog weer

Maastricht, 29 februari 2016. Tijdens droge periodes geven rijpe katjes van Hazelaars en vooral Elzen hun pollen af aan de lucht. Daardoor kan er redelijk veel pollen in de lucht komen wat lokaal voor een verhoogde pollendruk zorgt.

Nog steeds zijn er wat bloeiende Hazelaars te vinden en de bloei van Elzen is maximaal. Deze struiken en bomen uit de berkenfamilie zijn echte windbestuivers en geven het pollen af aan de lucht. Daardoor komt het matig allergeen pollen van deze bloeiende plantensoorten vrij, vooral bij directe zonne-instraling.

Katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun lengte van wel 8 tot 12 cm. Bloeiende Elzen hebben rijpe katjes met een wat meer bruin-gele of bruin-groene kleur. Ze zijn ook zo’n 10 tot 12 cm lang en brengen bij droog weer pollen in de lucht. Tijdens het openbreken van de katjes komt fijn plantenweefsel in de lucht dat, net als het pollen, matig allergeen is. Mensen die gevoelig zijn voor deze allergenen zullen dat merken.

Ook bloeien inmiddels andere soorten coniferen. Deze vooral in tuinen en parken aangeplante bomen, zoals Schijncipres, kunnen lokaal pollen in de lucht brengen. Soms kunnen hele wolken pollen uit deze bomen vrijkomen. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Een van de soorten die tot deze groep behoort is Taxus. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Een klein aantal mensen is gevoelig voor dit pollen.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, bloeien ook en de bloei van Essen gaat starten. Er kunnen hier en daar in ons Essenrijke landschap al wat bomen aan bloei toe zijn. Het pollen van Wilgen en Essen is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, maandag 29 februari 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief