Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Droog weer met redelijk veel pollen

Maastricht, 18 maart 2016. Het droge weer brengt redelijk veel pollen in de lucht. Vooral Elzen geven uit hun rijpe katjes matig allergeen pollen af aan de lucht. Net als de laatste bloeiende Hazelaars. Daarnaast brengen bloeiende bomen en struiken uit de Wilgenfamilie licht allergeen pollen in de lucht. Bij zonnige periodes kan de pollendruk daardoor lokaal nog wat verder oplopen. Het lenteachtig weer houdt de komende tijd aan en de hoeveelheid pollen in de lucht blijft dan ook redelijk hoog. De oostenwind verspreidt het pollen en brengt ook nog pollen uit het oosten naar onze omgeving.

Nog steeds zijn er enkele bloeiende Hazelaars te vinden en de bloei van Elzen is nu maximaal. Deze struiken en bomen uit de Berkenfamilie zijn echte windbestuivers en geven het pollen af aan de lucht. Daardoor komt het matig allergeen pollen van deze bloeiende plantensoorten vrij tijdens droog en zonnig weer.

Katjes van bloeiende Hazelaars zijn geel-groene van kleur en die van Elzen wat meer bruin-geel of bruin-groen. Ze zijn zo’n 10 tot 12 cm lang. Tijdens het openbreken van de katjes komt fijn plantenweefsel in de lucht dat, net als het pollen, matig allergeen is. Meer dan 100.000 mensen reageert op dit pollen met hooikoortsachtige klachten.

Ook bloeien inmiddels coniferen. Deze vooral in tuinen en parken aangeplante bomen, zoals Schijncipres en Taxus, kunnen lokaal pollen in de lucht brengen. Soms kunnen hele wolken pollen uit deze bomen vrijkomen. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Een klein aantal mensen is gevoelig voor dit pollen.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, bloeien en ook staan er al Populieren in bloei. Je kunt aan de toppen van de twijgen de dikker wordende knoppen goed zien. Als ze uitbotten verschijnen bij de mannelijk bloeiende bomen de naar rood kleurende katjes.  De bloei van Essen gaat van start. Er kunnen hier en daar in ons Essenrijke landschap al wat bomen aan bloei toe zijn. Het pollen van Wilgen en Essen is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen.

Afgelopen dagen is het aantal meldingen via de pollennieuws apps sterk toegenomen; tevens is goed te zien geweest dat de aard van de hooikoortsachtige klachten ernstiger is.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 18 maart 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief