Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lenteachtig weer bevordert pollenafgifte

Maastricht, 26 maart 2016. Lenteachtig weer met zon en hogere temperatuur bevordert de afgifte van stuifmeel of pollen door windbestuivende soorten. Daarbij voert wind over land ook nog pollen aan van elders. Vooral Elzen geven uit hun rijpe katjes matig allergeen pollen af aan de lucht. Net als de laatste bloeiende Hazelaars. Daarnaast brengen bloeiende bomen en struiken uit de Wilgenfamilie licht allergeen pollen in de lucht.

De bloei van Elzen is nu maximaal. De laatste Hazelaars die bloeien zijn vooral Krulhazelaars, die nogal eens in tuinen zijn aangeplant. Deze struiken en bomen uit de Berkenfamilie zijn echte windbestuivers en geven het pollen af aan de lucht. Daardoor komt het matig allergeen pollen van deze bloeiende plantensoorten vrij tijdens droog en zonnig weer. Tijdens het openbreken van de katjes komt fijn plantenweefsel in de lucht dat, net als het pollen, matig allergeen is.

Haagbeuken, ook bomen uit de Berkenfamilie, bloeien in het zuiden van het land. Het stuifmeel of pollen is licht allergeen. Iepen bloeien eveneens. Amsterdam staat bekend om de vele Iepen die als straatboom zijn aangeplant. Een klein aantal mensen reageert op stuifmeel van deze bomen met hooikoortsachtige klachten.

Wilgen, met name de Boswilg met opvallende gele, mannelijk bloeiende katjes, en Katwilgen bloeien steeds meer en ook staan er al Populieren in bloei. Aan de toppen van de twijgen zie je bij de mannelijk bloeiende bomen de naar rood kleurende katjes. De bloei van Essen gaat van start. Er kunnen hier en daar in ons Essenrijke landschap al wat bomen aan bloei toe zijn. Het pollen van Wilgen en Essen is licht tot matig allergeen. Dit betekent dat het aantal mensen dat met hooikoortsachtige klachten op dit pollen reageert relatief wat kleiner is dan het aantal mensen dat last heeft van pollen van Hazelaars en Elzen.

Bloeiende coniferen zijn vooral in tuinen en parken aangeplant. Schijncipres en Taxus kunnen lokaal pollen in de lucht brengen, soms hele wolken. Om dit fenomeen worden ze wel ‘rookbomen’ genoemd. Mannelijke Taxusbomen hebben kleine gele kegeltjes die bij rijpheid erg veel pollen vrij geven als het droog is. Een klein aantal mensen is gevoelig voor dit pollen.


Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 26 maart 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief