Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bijvoet en Mais bloeien

Maastricht, 4 augustus 2016. Het grootste gras, meer dan manshoog, dat we in Nederland en BelgiĆ« kennen is Mais. Dit gewas wordt veel verbouwd in relatie tot de intensieve veehouderij. Pollen van Mais is groter en zwaarder dan dat van de andere grassen, maar het is eveneens zeer sterk allergeen. Vooral als je langs zo’n Maisakker wandelt of fietst kun je, als je gevoelig bent voor graspollen, behoorlijk last krijgen van hooikoortsachtige klachten.

Bijvoet bloeit en brengt sterk allergeen pollen in de lucht. Het is een ruderale pioniersoort, dat wil zeggen dat de plant op verlaten en verwaarloosde plekken staat. Niet alleen op verlaten industrieterreinen, maar ook langs wegen, akkerranden en op plekken waar honden worden uitgelaten in de stad kun je Bijvoet nu vinden. Ze kunnen tot een meter hoog worden.

Grote brandnetels staan overal waar voldoende stikstof in de bodem zit en dat is op veel plekken in ons land. Lokaal tref je op oude muren Glaskruid aan. Dit kruid brengt zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Glaskruid is een van de belangrijkste hooikoortsveroorzakers in landen rond de Middellandse Zee; voor mensen die daar op vakantie gaan kan dat betekenen dat ze last van hooikoortsachtige klachten kunnen hebben door de daar bloeiende Glaskruiden.

Naast Mais bloeien er nog steeds andere Grassen en ze brengen zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Zo bloeit Riet langs waterkanten en daarnaast is een van de opvallende soorten die nu bloeit Timoteegras, herkenbaar aan de stijve aren. Kropaar, Gestreepte witbol en Gewoon reukgras vind je naast bloeiende Raaigrassen en Beemdgrassen op vochtige bodems van bermen, dijkhellingen en graslanden. Op drogere, zandige bermen en bodems bloeien steeds meer Struisgrassen met hun fijne pluimen. Ook in de stedelijke omgeving kun je dit gras nu bloeiend vinden.

Tijdens het maaien van graslanden en bermen kan graspollen mechanisch in de lucht gebracht worden, wat lokaal overlast kan geven.

Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal kunnen hun schimmelsporen in de lucht brengen; een aantal mensen reageert met hooikoortsachtige klachten op deze sporen. Beruchte soorten zijn Alternaria en Cladosporium.


Bijgewerkt door Maurice Martens, donderdag 4 augustus 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief