Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk getemperd

Maastricht, 16 juli 2016. Het wisselvallige weer tempert de hoeveelheid pollen afkomstig van door wind bestoven planten, maar tijdens droge periodes geven deze hun pollen of stuifmeel nog steeds af aan de lucht.

Kleine aantallen bloeiende exemplaren van Grassoorten brengen nog zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Een van de opvallende soorten die nu bloeit is Timoteegras, herkenbaar aan de stijve aren. Gestreepte witbol en Gewoon reukgras vind je naast bloeiende Raaigrassen en Beemdgrassen op vochtige bodems van bermen, dijkhellingen en graslanden. Op drogere, zandige bermen en bodems bloeien steeds meer Struisgrassen met hun fijne pluimen. Ook in de stedelijke omgeving kun je dit gras nu bloeiend vinden. Mais begint hier en daar al flink biomassa te produceren. Ze bloeien nog niet.

Lindebomen bloeien; een klein aantal mensen reageert soms sterk op het pollen van deze bomen en ook wel op de weeïge geur. Tamme kastanjes bloeien eveneens. De lange witte bloeiwijzen met veel mannelijk bloeiende bloemen zijn goed waar te nemen. Ook Tamme kastanje geurt nogal zoetig en weeïg. Stuifmeel wordt vooral door insecten verzameld, maar ook voor deze bomen geldt, net als voor de Linde, dat licht tot matig allergeen pollen in de lucht komt.

Een enkele Bijvoetplant kan al in bloei komen, zodat er lokaal al wat pollen van deze plant in de lucht komen kan. Maar vooral andere kruiden, zoals Zuring, Smalle weegbree en Grote brandnetel geven stuifmeel af aan de lucht. Ze bloeien in bermen, op dijkhellingen, in graslanden en ook in de stad in niet gemaaide bermen langs wegen. Tussen het bloeiend gras zie je de rode kleur van de bloeiwijzen van Zuringen. Grote brandnetel vind je overal waar veel stikstof in de bodem zit. Lokaal tref je op oude muren Glaskruid aan. Dit kruid brengt zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Glaskruid is een van de belangrijkste hooikoortsveroorzakers in landen rond de Middellandse Zee.

Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal kunnen hun schimmelsporen in de lucht brengen; een aantal mensen reageert met hooikoortsachtige klachten op deze sporen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zaterdag 16 juli 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief