Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Stijging temperatuur bevordert pollenafgifte

Tijdens periodes met temperaturen boven nul, ook tijdens de nachtelijke uren, zijn bomen en struiken fysiologisch actief en bloeiende pollenplanten geven dan pollen af aan de lucht.

Een flink aantal Hazelaars staat lokaal te bloeien. Ook zijn aan een aantal vroegbloeiende niet-inheemse Elzen openstaande katjes waar te nemen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als die helmhokken open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht. Pollen van Hazelaars en Elzen is matig allergeen.

Bij het openbreken van katjes van Elzen en Hazelaars komt, nog voordat er pollen vrijkomt, fijn plantenweefsel in de lucht, onder meer afkomstig van het zogenaamde tapetumweefsel. Dit tapetum is het voedingsweefsel voor de pollenkorrels en bevat ook allergenen zoals die op pollenkorrels zelf voorkomen.

Mensen die gevoelig zijn voor allergenen van Hazelaars en vroegbloeiende Elzen kunnen merken dat het pollenallergieseizoen weer begonnen is. Een aantal mensen reageert met hooikoortsachtige klachten op dit pollen. We zien het aantal meldingen via de logboekjes van de pollennieuws-apps dan ook weer stijgen. Ook het klachtenniveau stijgt.

Alleen aanhoudende vorst kan de pollenafgifte beperken.

Allergenen afkomstig van huisstofmijten kunnen in huis hooikoortsachtige klachten veroorzaken als de Relatieve Vochtigheid hoger is dan 55 %. Goed stoken en vooral de slaapkamer drooghouden is hiertegen een effectief middel. Tenslotte kunnen ook nog sporen van schimmels zowel binnenshuis als buitenshuis hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 11 januari 2017. © Pollennieuws.nl

Blogarchief