Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaar en Els geven meer pollen af

Stijging van temperatuur stimuleert de fysiologie van pollenplanten. Deze zullen daardoor meer pollen produceren en de hoeveelheid pollen in de lucht doen toenemen.

Wanneer de temperatuur boven het vriespunt komt en ook tijdens de nacht de vorst gaat verdwijnen, kunnen de katjes van Hazelaars en Elzen weer verder uitgroeien en openbreken. Dan komt er, nog voordat er pollen vrijkomt, fijn plantenweefsel in de lucht, onder meer afkomstig van het zogenaamde tapetumweefsel. Dit tapetum is het voedingsweefsel voor de pollenkorrels en bevat ook allergenen zoals die op het pollen zelf voorkomen.

Doordat er meer katjes gaan uitrijpen, zal ook de afgifte van pollen toenemen en mensen die gevoelig zijn voor allergenen van Hazelaars en vroegbloeiende Elzen kunnen dan merken dat ze reageren  met hooikoortsachtige klachten op dit matig allergeen pollen. Het aantal meldingen via de logboekjes van de pollennieuws-apps toont dan ook weer een stijging ten opzichte van begin januari. Ook het klachtenniveau stijgt.

Een aantal Hazelaars, zo’n 10 %, staat lokaal al volop in bloei; dat is te zien aan de geel-groene kleur van de uitrijpende katjes. Veel Hazelaars zitten nog vol met katjes die kleiner zijn dan 4 cm, maar deze zullen bij oplopende temperaturen verder gaan met uitgroeien. Opvallend dit jaar is dat aan een aantal Boomhazelaars, die nogal vaak als straatboom of parkboom in de stedelijke omgeving te vinden zijn, het aantal katjes beduidend kleiner is dan de afgelopen jaren.

Aan vroegbloeiende Elzen, vooral uitheemse aangeplante  exemplaren, zijn openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als ze open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht. Dat kan overdag bijvoorbeeld gebeuren bij de directe instraling van zonlicht. Pollen van Hazelaars en Elzen is matig allergeen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 1 februari 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief