Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ceders, Ambrosia en wat grassen bloeien

Nijmegen, dinsdag 6 september 2011. De eerste meldingen van bloeiende Ceders zijn uit Zuid Limburg gedaan. Deze bomen zijn aangeplant in parken en grote tuinen. Uit de smalle mannelijke kegels kunnen heel veel pollen vrijkomen, vooral als het waait. Deze pollen hebben, net als die van Dennen, twee luchtzakken en kunnen daardoor over grotere afstanden verplaatst worden. Bij rustig najaarsweer zal vooral in de directe omgeving van de Ceders hinder kunnen optreden van deze pollen.

Van de kruiden bloeien nog steeds Grote brandnetels en Melganzenvoeten, maar de Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af. In navolging van de actie Ambrosiavrij.nu worden momenteel door terreinbeheerders duizenden Alsemambrosia's verwijderd.

Grassen zien we nog lokaal bloeien in kleine aantallen. Raaigrassen en Straatgras staat nog steeds ook in de stad te bloeien. Verder zie je enkele frisse bloeiwijzen van Kropaar en Glanshaver. Een gras dat oprukt in steden is Handjesgras. De grote bloeiende pluimen van Riet zie je volop langs waterkanten.

Schimmelsporen kunnen in dit jaargetijde ook hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Er kunnen meer dan duizend sporen voorkomen per m3 lucht. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen.

Maurice Martens, dinsdag 6 september 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt dinsdag13 september, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief