Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Mooi rustig najaarsweer geeft lokaal allergene pollen in de lucht

Nijmegen, dinsdag 27 september 2011. Tijdens mooi en rustig najaarsweer kan een klein aantal mensen nog last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Bloeiende Ceders, die zijn aangeplant in parken en grote tuinen, kun je in het hele land in de stedelijke omgeving aantreffen. De smalle mannelijke kegels kunnen heel veel pollen vrijgeven, vooral als het waait. Deze pollen hebben, net als die van Dennen, twee luchtzakken en kunnen daardoor over grotere afstanden verplaatst worden. Bij rustig najaarsweer zal het pollen niet ver van de boom naar beneden komen en daarom kunnen vooral in de directe omgeving van Ceders hooikoortsklachten optreden door deze pollen. Ze kunnen zelfs voor een soort van gele pollendeken zorgen in de directe omgeving, zoals we afgelopen weekend hebben geconstateerd in Maastricht. Er zijn kleine aantallen mensen die erg gevoelig kunnen zijn voor Cederpollen.

Van de kruiden zie je nog steeds Grote brandnetels en Melganzenvoeten bloeien. Ze kunnen daarom nog steeds licht allergeen pollen afgeven, maar de hoeveelheden nemen zienderogen af. De Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af. In navolging van de actie Ambrosiavrij.nu zijn veel Alsemambrosia's verwijderd. In tuinen kan de Ambrosia ook voorkomen, want het zaad zit wel eens ongewild in de mengsels die 's winters gebruikt worden om vogels bij te voeren. Let er wel goed op of je met de Ambrosia te maken hebt. De plant kan gemakkelijk verward worden met de inmiddels vrijwel uitgebloeide Bijvoet. Onder andere op de website pollennieuws.nl staan videofilmpjes van beide kruiden, waardoor je de kenmerken goed kunt leren onderscheiden. Op het Wad en de Schorren in Zeeland bloeit nog de Zeealsem, een nauw aan de Bijvoet verwante soort.

Grassen bloeien nog in kleine aantallen. Bloeiende Raaigrassen en Straatgras vind je in de stad. Verder zijn nog steeds enkele frisse bloeiwijzen van Kropaar en Glanshaver te zien. Op het Wad en op de Schorren in Zeeland staat nog Slijkgras te bloeien.

Schimmelsporen, onder meer afkomstig van paddestoelen, kunnen in dit jaargetijde ook hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Soms komen meer dan duizend sporen voor per m3 lucht. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen.

Maurice Martens, dinsdag 27 september 2011 © Pollennieuws.nl. Een nieuw pollenjournaal verschijnt dinsdag 4 oktober of eerder als er aanleiding toe is.

Blogarchief