Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Laatste bloeiende pollenplanten in het najaar

Nijmegen, dinsdag 20 september 2011. Het totaal aantal soorten bloeiende planten dat pollen in de lucht brengt wordt zienderogen minder in de herfst.

Lokaal bloeien Ceders, die zijn aangeplant in parken en grote tuinen. Je kunt ze in het hele land aantreffen. Deze bomen komen niet voor in de vrije natuur, maar juist in de stedelijke en bebouwde omgeving. De smalle mannelijke kegels kunnen heel veel pollen vrijgeven, vooral als het waait. Deze pollen hebben, net als die van Dennen, twee luchtzakken en kunnen daardoor met de wind over grotere afstanden verplaatst worden. Bij rustig najaarsweer echter zal vooral in de directe omgeving van de Ceders hinder kunnen optreden van deze pollen. Ze kunnen zelfs voor een soort van gele pollendeken zorgen in hun directe omgeving. Er zijn mensen die erg gevoelig zijn voor Cederpollen.

Ook het aantal bloeiende kruiden neemt af, maar hier en daar bloeien nog Grote brandnetels en Melganzenvoeten. Pollen dat van deze kruiden afkomstig is neemt in aantal af en is weinig allergeen. Alleen bloeiende Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af, maar de hoeveelheid is zeer beperkt, zoals uit de pollentellingen blijkt van de telstations. De actie Ambrosiavrij.nu draagt daar wellicht aan bij.

Slechts een enkel Gras bloeit nog in kleine aantallen. Raaigrassen en Straatgras blijven tot laat in de herfst in kleine aantallen bloeien. Ook buiten de stedelijke omgeving bloeit nog een laatste gras.

Schimmelsporen kunnen in dit jaargetijde ook hooikoortsachtige klachten veroorzaken totdat de eerste vorst optreedt.

Pollennieuws zal aan de laatste bloeiende planten aandacht besteden in de uitzendingen van Apotheek en Gezondheid komend weekend. U kunt de uitzendingen zien op zaterdagochtend om 10.25 uur en zondagochtend om 11.50 uur op RTL4.

Maurice Martens, dinsdag 20 september 2011 © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt dinsdag 27 september, of eerder als daar aanleiding toe is.

Blogarchief