Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloeiende grassen en bloeiende kruiden

Maastricht, 16 april 2012. Bloeiende grassen met name de aren van Grote vossenstaart zijn nu in Limburg, de omgeving van Nijmegen tot reeds in Zwolle toe gevonden. Bij droog weer gaan grassen snel verder groeien en bloeien. Daarmee komen graspollen in de lucht en zullen mensen die gevoelig zijn voor deze zeer sterk allergene pollen last kunnen krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen. Gerust kan gesteld worden dat het graspollenseizoen nu begonnen is.

Ook de eerste bloeiende Zuringen zijn afgelopen vrijdag gezien in de bermen van de wegen rond Nijmegen, waarmee ook de eerste kruiden die hooikoortachtige verschijnselen kunnen veroorzaken in bloei staan.

Essen en Berken hebben het grootste aandeel in de totale pollendruk. Essen vooral in de noordelijke helft van het land en Berken in het hele land. De eerste uitgebloeide Berken zijn in Zuid-Limburg ook al aangetroffen.

Naast Essen en vooral Berken kunnen de laatste bloeiende Haagbeuken en de nog bloeiende Wilgen en Populieren pollen aan de lucht afgeven.

Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen in de lucht komen.

Hier en daar beginnen Eiken uit te lopen en dan ook meteen te bloeien. Pollen van Eiken staat niet bekend als allergeen.

Wind kan de hoeveelheid prikkelende deeltjes in de lucht verhogen zeker als er ter plaatse geen langdurige neerslag is geweest. De combinatie van fijnstof en pollen kan tot versterking van de effecten van pollen leiden.

Geschreven door Maurice Martens, Maandag 16 april 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk donderdag 19 april 2012.

Blogarchief