Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Bloeiende grassen in Limburg en Zuid-Gelderland

Nijmegen, 13 april 2012. De eerste bloeiende aren van Grote vossenstaart zijn vanaf 11 april op verschillende locaties in Limburg en de omgeving van Nijmegen gevonden. Bij droog weer zullen grassen snel verder groeien en beginnen te bloeien. Daarmee komen ook de eerste graspollen in de lucht en zullen mensen die gevoelig zijn voor deze zeer sterk allergene pollen last kunnen krijgen van hooikoortsachtige verschijnselen.

Wel heeft het wisselvallige weer van de afgelopen dagen, gecombineerd met de lagere temperaturen, ervoor gezorgd dat de lucht enigszins wordt schoongewassen en dat de pollenafgifte vertraagt was. Dat is ook te zien aan de pollentellingen van de afgelopen periode, met name in Brussel.

Essen en Berken hebben het grootste aandeel in de totale pollendruk. Essen vooral in de noordelijke helft van het land en Berken vooral in het midden en zuiden van het land.

Tijdens langdurige droge periodes en zeker bij opklaringen wordt de pollenafgifte door de bloeiwijzen van Essen en de katjes van Berken snel hervat. Bij beginnende regen kunnen katjes door de plotselinge mechanische beroering door de eerste druppels extra pollen afgeven. Ook kunnen pollenkorrels door opname van vocht openspringen en daardoor kleine allergene deeltjes afgeven aan de lucht. Deze laatste kunnen dieper in de longen doordringen en daardoor ook allergische reacties veroorzaken.

Naast Essen en vooral Berken kunnen Haagbeuken, en de nog bloeiende Wilgen en Populieren pollen aan de lucht afgeven.

Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 13 april 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk maandag 16 april 2012.

Blogarchief