Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Essen volop in bloei en Berkenbloei breidt uit

Maastricht, 2 april 2012. Essen bloeien volop. Vorig jaar is de bloei van Essen onderbroken door invallende nachtvorst. Deze bevroren bloeiwijzen zijn nu nog steeds te zien aan de Essen naast de nu openstaande volop bloeiende toefen. Wie nu erg veel last heeft van hooikoorts en vorig jaar niet of veel minder, moet niet uitsluiten dat dat van pollen van de Es afkomstig is.

Ten zuidoosten van de lijn Roozendaal-Ter Apel bloeien steeds meer Berken. In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland overschrijdt het aantal bloeiende Berken op sommige plaatsen al het kwart van de bomen. Daar kunnen dan ook hooikoortsklachten aan Berkenpollen toegeschreven worden. Ook elders is lokaal al een vroege Berk bloeiend te zien, zoals gemeld is uit Zwolle en Steenwijk.

Haagbeuken, ook bomen uit de Berkenfamilie, bloeien eveneens in de zuidelijke provincies, waar ze van nature in de bossen te vinden zijn. Haagbeuken zijn ook veel aangeplant als straatboom; dan vind je ze ook elders, zoals in Meppel.

Door het koelere weer zal de ontwikkeling van de bomen wat trager worden, maar rijpe katjes blijven pollen afgeven. Lichte regen kan zelfs door mechanische beweging van de katjes pollen extra snel vrijmaken. En ook kunnen vochtige pollen soms open springen, waardoor kleinere deeltjes, die dieper in de longen kunnen doordringen, vrijkomen.

Zwarte elzen zijn vrijwel uitgebloeid. Taxusbomen en -struiken bloeien nog wel, maar dat neemt ook af. De mannelijke "rookbomen", die erg veel zijn aangeplant, bijvoorbeeld ook in tuinhagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Andere coniferen bloeien eveneens, pollen van deze soorten is niet tot weinig allergeen.

Bloeiende mannelijke wilgenstruiken en -bomen, herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Hoewel wilgenpollen vooral door insecten, zoals bijen, worden verzameld kan er door de overvloedige productie ook een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht komen. De bloei van vroege wilgen als Boswilg en Katwilg laat al na, maar andere wilgensoorten, zoals de boomvormige Schietwilg , die vaak het landschap als knotwilg siert gaan nu bloeien.

De rode kleur van de katjes van de mannelijke Populieren kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, maandag 2 april 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk vrijdag 6 april 2012.

Blogarchief