Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag wast de lucht schoon

Maastricht, 21 juli 2015. Neerslag wast de lucht schoon, maar aan het begin van een bui worden met de neerdalende lucht ook pollen en fijne deeltjes meegevoerd uit de bovenlucht. Dit kan bij een aantal mensen allergische of hooikoortsachtige reacties geven. Ook opspattend pollen dat op de grond ligt en pollen dat door de druppels kapot is gegaan, dragen hieraan bij. Vooral kapotgeslagen deeltjes van pollen in de orde van grootte van fijnstof kunnen dieper in de luchtwegen doordringen en daardoor hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Bij droog en winderig weer komen opnieuw diverse soorten pollen in de lucht. Immers laatste grassen, kruiden en nog enkele bomen bloeien; met name kruidenpollen gaan steeds meer de boventoon voeren. En Maïs, ons grootste gras, begint te bloeien.

Bijvoet, een kruid dat erg veel weg heeft van een struik, bloeit op een aantal plaatsen in het zuiden van Nederland. De bloei breidt zich in noordelijke richting uit over het land; het pollen is sterk allergeen. Grote brandnetels bloeien flink; je treft ze overal in het buitengebied en op ruderale plekken aan. Op oude muren in de stedelijke omgeving en ook wel in parken bloeit Klein glaskruid. Deze soort is nauw verwant aan de Brandnetel. Het pollen van Klein glaskruid is zeer sterk allergeen en deze soort komt zeer overvloedig voor in vakantielanden rond de Middellandse zee, waar het Glaskruid de plaats inneemt van onze Brandnetel. In ongemaaide bermen is bloeiende Smalle weegbree te zien. Ook Melganzenvoet, te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd, bloeit.

Timoteegras is een laatbloeier onder de grassen. De stijve aar kan wel tot 25 cm uitgroeien. Van andere grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds wat bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Flink wat grassen zijn echter uitgebloeid; bovendien is er gemaaid. Een aantal Maïsakkers bloeit en hoewel het stuifmeel of pollen niet ver van de planten vandaan komt, kunnen mensen die gevoelig zijn voor graspollen als ze langs zo’n akker fietsen of wandelen ernstige hooikoortsklachten ervaren. Maïs is immers een gras.

Linden en Tamme kastanjes raken over het hoogtepunt van hun bloei heen. De bloeiwijzen van beide soorten bomen worden door bijen en hommels bezocht, maar de pollen- of stuifmeelproductie kan zo overvloedig zijn dat er ook pollen in de lucht komt. Een aantal mensen heeft last van dit pollen en soms zelfs van de geur.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 21 juli 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief