Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Variatie aan pollen in de lucht

Nijmegen, 19 juli 2015. Bij droog en winderig weer komen diverse soorten pollen in de lucht. Immers grassen, kruiden en een aantal soorten bomen bloeien en met name kruidenpollen gaan steeds meer de boventoon voeren.

Bijvoet, een kruid dat erg veel weg heeft van een struik, bloeit hier en daar in het zuiden van Nederland. De bloei breidt zich in noordelijke richting uit over het land; het pollen is sterk allergeen. Grote brandnetels bloeien flink; je treft ze vooral in het buitengebied en op ruderale plekken aan. Op oude muren in de stedelijke omgeving en ook wel in parken bloeit Klein glaskruid. Deze soort is nauw verwant aan de Brandnetel. Het pollen van Klein glaskruid is zeer sterk allergeen en deze soort komt zeer overvloedig voor in vakantielanden rond de Middellandse zee, waar het Glaskruid de plaats inneemt van onze Brandnetel. In ongemaaide bermen is nog veel bloeiende Smalle weegbree te zien. Ook Melganzenvoet, te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd, bloeit.

Timoteegras en een aantal later bloeiende grassen zijn ook met hun bloei begonnen. De stijve aar van Timoteegras kan wel tot 25 cm uitgroeien. Van andere grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Kruipertje is daar al vaak uitgebloeid, te zien aan de geel geworden exemplaren. Flink wat grassen zijn echter uitgebloeid; bovendien is er gemaaid.

Linden en Tamme kastanjes raken over het hoogtepunt van hun bloei heen. De bloeiwijzen van beide soorten bomen worden door bijen en hommels bezocht, maar de pollen- of stuifmeelproductie kan zo overvloedig zijn dat er ook pollen in de lucht komt. Een aantal mensen heeft last van dit pollen en soms zelfs van de geur.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.


Bewerkt door Maurice Martens, zondag 19 juli 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief