Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Ambrosia in bloei

Maastricht, 2 september 2015. Neerslag wast de lucht schoon van allergene deeltjes als  pollen, schimmelsporen fijnstof. Tijdens droge periodes echter brengen vooral kruiden opnieuw hun stuifmeel of pollen in de lucht.

Een van de meest beruchte hooikoortsveroorzakende kruiden, die nu lokaal bloeit is Ambrosia. Mocht u deze plant aantreffen, dan kunt u op de website ambrosiavrij.nu van de NVWA of op de pagina kruiden van pollenkalender.tv bekijken hoe u deze plant kunt herkennen, melden en eventueel verwijderen uit uw tuin. Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht.

Ook Bijvoet, een kruid met sterk allergeen stuifmeel, veroorzaakt hooikoortsachtige klachten tijdens droog weer in de nazomer. De bloei van dit op een struik lijkende kruid wordt al langzaam minder, maar vooral in het noorden van het land kan nog een flink aantal bloeiende Bijvoeten gevonden worden. Het meeste pollen, althans in aantal, komt van bloeiende Grote brandnetels; je treft ze overal in het buitengebied en op ruderale plekken ook in de stad aan. In bermen bloeit nog steeds Smalle weegbree en Melganzenvoet is te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd.

De bloei van Maïs loopt ten einde en goed te zien is dat de vrouwelijke kolven aan het uitrijpen zijn. Ze zitten ongeveer op halve hoogte van de plant en hebben heel lange haren. Dat zijn in feite de stempels van alle vrouwelijke bloemen die het pollen uit de lucht hebben gezeefd. Van enkele grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds enkele frisse bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Langs stoepranden valt Vingergras op en aan waterkanten en langs greppels en sloten bloeit volop Riet. Maar de bijdrage aan het totaal aantal pollen in de lucht door grassen is nog maar zeer beperkt.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.

Tenslotte kunnen mensen last hebben van hooikoortsachtige klachten bij het snoeien van Platanen. Dit wordt veroorzaakt door hele fijne druppeltjes vocht uit de gesnoeide plantendelen, maar ook door schimmels die op de bladeren leven.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 2 september 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief