Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer tempert aantal pollen

Maastricht, 23 september 2015. Tijdens droge periodes in de nazomer kunnen door de wind bestoven bloeiende planten nog wat stuifmeel of pollen in de lucht brengen. Ook schimmelsporen kunnen dan in de lucht komen. Neerslag wast de lucht schoon, zodat de totale pollendruk beperkt blijft

Ambrosia bloeit lokaal in onze streken en is een van de meest beruchte kruiden die hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. In het zuiden en oosten van Europa komen grote populaties voor van deze uit Amerika afkomstige invasieve exoot. De plant is hier te vinden in tuinen, parken, natuurgebieden, als akkeronkruid en op verlaten terreinen. Mocht u de plant aantreffen, dan kunt u op de website ambrosiavrij.nu van de NVWA of op de pagina kruiden van pollenkalender.tv bekijken hoe u deze plant kunt herkennen, melden en eventueel verwijderen uit uw tuin. Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht.

De bloei van Bijvoet is vrijwel voorbij, maar hier en daar zijn nog frisse exemplaren die nog gaan bloeien te vinden. Ook van bloeiende Grote brandnetels, die je overal aantreft in het buitengebied en op ruderale plekken in de stad, komen nog pollen in de lucht. In bermen bloeit nog steeds wat Smalle weegbree en ook Melganzenvoet is te vinden op ruderale plaatsen.

Van een aantal grassoorten vind je enkele frisse bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Langs stoepranden valt Vingergras op en aan waterkanten en langs greppels en sloten bloeit volop Riet. Maar de bijdrage aan het totaal aantal pollen in de lucht door grassen is nog maar zeer beperkt. Tijdens het oogsten van Maïs kan pollen opgewerveld worden.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.

Een boom die in de late nazomer veel pollen kan afgeven is de Ceder. De bloei van deze naaldboom, die vrijwel alleen te vinden is in parken en grote tuinen, begint eind september. Sommige exemplaren hebben erg veel mannelijk bloeiende kegeltjes ontwikkeld die weldra gaan stuiven.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 23 september 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief