Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Droger weer met oostenwind; mogelijk meer Ambrosiapollen

Maastricht, 9 september 2015. Na de afgelopen wisselvallige periode is de lucht redelijk schoon gewassen. Vandaag is er nog wat fijne neerslag mogelijk, maar vanaf morgen zal het mogelijk droger worden met daarbij een wind die in de oosthoek zit.

Een van de meest beruchte hooikoortsveroorzakende kruiden, die nu lokaal bloeit is Ambrosia. Deze plant heeft zich in Nederland hier en daar gevestigd, maar in het oosten van Duitland en verder in zuidoostelijke richting van de Balkan en Oekraïne, net als in het Rhône dal in Frankrijk, komen grote populaties voor. Ook die bloeien en bij oosten of zuidoosten wind kan pollen van deze populaties Nederland en België bereiken. Dit effect kan vanaf woensdag optreden.

De plant is ook in onze contreien te vinden in tuinen, parken, natuurgebieden, als akkeronkruid en op verlaten terreinen. Mocht u de plant aantreffen, dan kunt u op de website ambrosiavrij.nu van de NVWA of op de pagina kruiden van pollenkalender.tv bekijken hoe u deze plant kunt herkennen, melden en eventueel verwijderen uit uw tuin. Ambrosia geeft zeer sterk allergeen pollen af aan de lucht.

Bijvoet, een kruid met sterk allergeen stuifmeel, veroorzaakt hooikoortsachtige klachten tijdens droog weer in de nazomer. De bloei van dit op een struik lijkende kruid is vrijwel voorbij ook in het noorden van Nederland. Het meeste pollen, althans in aantal, komt van bloeiende Grote brandnetels; je treft ze overal in het buitengebied en op ruderale plekken ook in de stad aan. In bermen bloeit nog steeds Smalle weegbree en Melganzenvoet is te vinden op plaatsen waar bijvoorbeeld net een nieuwe berm is aangelegd.

Van enkele grassen als Kropaar, Zwenkgrassen, Raaigrassen, Gestreepte witbol, Rietgras en Beemdgrassen vind je nog steeds enkele frisse bloeiende exemplaren. Struisgrassen tref je aan op droge bermen en graslanden en net als Straatgras ook in de stedelijke omgeving. Langs stoepranden valt Vingergras op en aan waterkanten en langs greppels en sloten bloeit volop Riet. Maar de bijdrage aan het totaal aantal pollen in de lucht door grassen is nog maar zeer beperkt. Tijdens de oogst van Maïs kan pollen opgewerveld worden.

Schimmelsporen afkomstig van schimmels die op afstervende plantendelen, zoals afvallend blad en vruchten, leven kunnen in de lucht komen. Ook deze veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Berucht als klachtenveroorzakers zijn Alternaria en Cladosporium.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 9 september 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief