Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Neerslag tempert pollenafgifte van vroegbloeiers

Maastricht, 8 januari 2016. Neerslag wast de lucht schoon van pollen en andere allergenen. Bij droog weer echter brengen vroegbloeiende Hazelaars lokaal opnieuw wat pollen in de lucht. De katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun grote lengte tot wel 12 cm. De lagere temperatuur in het noordoosten tempert daar de afgifte van pollen. Waar de temperatuur hoger is kan lokaal soms redelijk veel pollen worden afgegeven.

Dit geldt eveneens voor pollen van Elzen. Vooral niet-inheemse Elzen, vaak aangeplant als straatboom, staan al te bloeien. In de stad zijn ook vaak Boomhazelaars aangeplant, die al hier en daar bloeien. Zowel Elzen als Hazelaars geven matig allergeen pollen vrij. Hier reageert zo’n 5 % van de bevolking op met hooikoortsachtige klachten. Nu de temperatuur lager is en er sprake is van neerslag is het aantal meldingen lager geworden.

Als je buiten rondloopt is te zien dat er flink wat bloeiende planten te vinden zijn; ook een enkele grassoort, zoals het overal aanwezige Straatgras, bloeit. We hebben zelfs al een melding gehad van bloeiende Grote vossenstaart en Kropaar. De hoeveelheid pollen die door grassen geproduceerd wordt is echter zeer beperkt.

Schimmelsporen van bladmateriaal afbrekende schimmels komen eveneens bij droog weer in lucht. Sommige mensen merken dat goed bij het opruimen van bladafval in hun tuin. In huis kunnen ook allergenen vrijkomen in de vorm van schimmelsporen en afscheiding van huisstofmijten.

Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 8 januari 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief