Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselende pollenafgifte

Maastricht, 5 februari 2016. Tijdens wisselvallig weer kunnen gedurende droge periodes in bloei staande Hazelaars en Elzen pollen afgeven aan de lucht. Daardoor kan er lokaal bij droog weer matig allergeen pollen van deze bloeiende plantensoorten uit de berkenfamilie in de lucht komen. Neerslag zorgt ervoor dat de hoeveelheden pollen nog redelijk beperkt blijven, doordat de lucht dan schoon gewassen wordt.

De katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun grote lengte van wel 8 tot 12 cm. In de stad zijn vaak Boomhazelaars aangeplant, die volop bloeien. Hun katjes zijn wat meer bruin van kleur, maar ze zijn eveneens tot zo’n 12 cm lang en geven hun pollen vrij tijdens droge periodes. Daar waar het flink gevroren heeft is een aantal katjes bevroren. Deze geven geen pollen af.

Een aantal niet-inheemse Elzen staat ook te bloeien en hun rijpe katjes geven bij droog weer het pollen af aan de lucht. De ontwikkeling van inheemse Elzen is ook weer op gang gekomen en dat is te zien aan de nog dichte katjes die langzaam gaan verkleuren van bruin-paars naar bruin-groen. Tijdens deze ontwikkeling breken de katjes open en daarbij komt fijn plantenweefsel in de lucht dat, net als het pollen, matig allergeen is. Mensen die gevoelig zijn voor deze allergenen zullen dat kunnen gaan merken, als het de komende tijd zacht blijft.

Het aantal meldingen via de pollennieuws-app is in de afgelopen koude periode in januari duidelijk minder geweest, dan tijdens de zachte dagen tijdens de kerst en voor de jaarwisseling. Ook de ernst van het klachtenpatroon is iets afgenomen. Nu het zachter is, verwachten we dat het klachtenpatroon wat toe zal nemen. Dat lijkt inderdaad het geval te zijn.


Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 5 februari 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief