Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Wisselvallig weer tempert pollenafgifte

Maastricht, 22 januari 2016. Wisselvallige weer met nog hier en daar vorst houdt de activiteit in planten op een laag pitje, waardoor de afgifte van pollen door vroegbloeiende Hazelaars en Elzen wordt getemperd. Maar tijdens droge periodes geven de al openstaande en niet bevroren katjes van Hazelaars en vroegbloeiende Elzen pollen vrij aan de lucht. De katjes van bloeiende Hazelaars vallen op door hun geel-groene kleur en hun grote lengte van wel 8 tot 12 cm. Door de strenge vorst kan een deel van de rijpe katjes bevroren zijn, maar dat is mogelijk alleen in het noordoosten en zeker niet overal het geval.

In de stad zijn vaak Boomhazelaars aangeplant, die ook al kunnen bloeien. Aan inheemse Elzen is te zien dat de katjes langzaam gaan verkleuren van bruin-paars naar groen, maar hun fysiologie stokt eveneens. Een aantal niet-inheemse Elzen staat wel lokaal te bloeien en nu de vorst minder is kunnen hun rijpe katjes bij droog weer pollen vrijgeven. Het aantal meldingen via de pollennieuws-app is tijdens de koude periode duidelijk minder geweest, dan tijdens de zachte dagen tijdens de kerst en voor de jaarwisseling. Ook de ernst van het klachtenpatroon is iets afgenomen.

Vorst maakt ook een einde aan de bloei van kruiden. Daardoor zie je dat de lang doorbloeiende kruiden nu ook minder worden. Toch zijn nog van een enkele grassoort, zoals het overal aanwezige Straatgras, en verder Kropaar bloeiwijzen te zien, die echter door de lage temperatuur nauwelijks pollen vrijgeven. Daar komt bij dat neerslag de lucht schoon wast.

Schimmelsporen van bladmateriaal afbrekende schimmels komen eveneens bij droog weer in lucht. Sommige mensen merken dat goed bij het opruimen van bladafval in hun tuin. In huis kunnen ook allergenen vrijkomen in de vorm van schimmelsporen en afscheiding van huisstofmijten.


Geschreven door Maurice Martens, vrijdag 22 januari 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief