Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hogere temperatuur bevordert pollenafgifte

Hogere temperaturen, vooral ook gedurende de nacht, stimuleren de fysiologie van pollenplanten. Hazelaars en Elzen zullen daardoor bij droog weer meer pollen produceren en de hoeveelheid pollen in de lucht doen toenemen. Neerslag zuivert de lucht van pollen.

Doordat er meer Hazelaars en vroeg-bloeiende Elzen gaan bloeien en hun katjes uitrijpen, neemt ook de afgifte van pollen toe. Mensen die gevoelig zijn voor het matig allergeen pollen van Hazelaars en vroegbloeiende Elzen kunnen merken dat ze reageren  met hooikoortsachtige klachten op dit pollen. Het aantal meldingen via de logboekjes van de pollennieuws-apps toont dan ook weer een stijging en ook het klachtenniveau stijgt.

Hazelaars die lokaal al volop in bloei staan, kleuren geel-groene door de rijpe katjes. Maar nog veel Hazelaars zitten vol met katjes, die kleiner zijn dan 4 cm. Deze zullen bij oplopende temperaturen verder gaan met uitgroeien en bij het openbreken komt er al fijn plantenweefsel in de lucht dat eveneens hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Opvallend dit jaar is dat aan een aantal Boomhazelaars, die nogal vaak als straatboom of parkboom in de stedelijke omgeving te vinden zijn, het aantal katjes beduidend kleiner is dan de afgelopen jaren.

Aan vroegbloeiende Elzen, vooral uitheemse aangeplante exemplaren, zijn openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als ze open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht. Dat kan overdag bijvoorbeeld gebeuren bij de directe instraling van zonlicht. Pollen van Hazelaars en Elzen is matig allergeen.

Aanhoudende neerslag wast de lucht schoon.


Bijgewerkt door Maurice Martens, zaterdag 4 februari 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief