Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaars en Elzen bloeien

In bloei staande Hazelaars en Elzen geven bij droog weer hun pollen vrij aan de lucht. Dit pollen is matig allergeen. Er staan steeds meer Hazelaars te bloeien en uit de geel-groene, rijpe katjes, die zo’n 8 tot 12 cm lang zijn wordt het pollen afgegeven. Dit pollen komt in de lucht en kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Aanhoudende neerslag kan de hoeveelheid pollen wat doen afnemen, maar tijdens droge periodes komt er opnieuw pollen in de lucht.

Naast lange rijpe katjes zitten aan veel Hazelaars katjes, die nog klein zijn. Deze zullen verder uitgroeien en bij het openbreken komt fijn plantenweefsel in de lucht dat eveneens hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Opvallend dit jaar is dat aan een aantal Boomhazelaars, die nogal vaak als straatboom of parkboom in de stedelijke omgeving te vinden zijn, het aantal katjes beduidend kleiner is dan de afgelopen jaren.

Aan bloeiende Elzen hangen al uitgerijpte katjes. Deze laten hun pollen vrijkomen aan de lucht tijdens droge periodes. Aan deze bloeiende Elzen, het gaat daarbij vooral om uitheemse aangeplante exemplaren, zijn de openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als ze open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht.

Onze inheemse Zwarte en Witte elzen, die je vooral langs watergangen en op vochtige bodems vindt, bloeien door het lente-achtige weer van de afgelopen dagen en als de katjes open breken, brengen ze ook fijn weefsel in de lucht dat hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Nog niet alle Elzen staan al in bloei en ook bij deze struiken en bomen zijn veel katjes te zien die nog zullen gaan uitgroeien.


Bijgewerkt door Maurice Martens, maandag 20 februari 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief