Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Hazelaars en Elzen geven pollen af aan de lucht

In bloei staande Hazelaars en Elzen geven bij droog weer hun pollen vrij aan de lucht. Zonne-instraling bevordert dit proces, maar zolang er ’s nachts vorst optreedt blijft de afgifte nog relatief beperkt. Pollen van bloeiende Hazelaars en Elzen is matig allergeen.

Er staat een aantal Hazelaars in bloei en uit de geel-groene, rijpe katjes, die zo’n 8 tot 12 cm lang zijn wordt uit de helmknoppen pollen afgegeven. Dit pollen komt in de lucht en kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

Ook aan bloeiende Elzen hangen al uitgerijpte katjes. Deze laten hun pollen vrijkomen aan de lucht tijdens droge en zonnige periodes. Aan deze vroeg-bloeiende Elzen, het gaat daarbij vooral om uitheemse aangeplante exemplaren, zijn openstaande katjes waar te nemen. Bij wat wind kun je die katjes op en neer zien wiegen. De helmknoppen van de meeldraden zijn dan zichtbaar en als ze open barsten, geven ze het pollen vrij aan de lucht. Dat kan overdag bijvoorbeeld gebeuren bij de directe instraling van zonlicht

Veel Hazelaars zitten nog vol met katjes, die kleiner zijn dan 4 cm. Deze gaan langzaam maar zeker verder met uitgroeien en bij het openbreken komt er al fijn plantenweefsel in de lucht dat eveneens hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken. Opvallend dit jaar is dat aan een aantal Boomhazelaars, die nogal vaak als straatboom of parkboom in de stedelijke omgeving te vinden zijn, het aantal katjes beduidend kleiner is dan de afgelopen jaren.

Onze inheemse Zwarte en Witte elzen, die je vooral langs watergangen en op vochtige bodems vindt, zijn nog vrijwel allemaal in rust. Wanneer deze gaan bloeien en de katjes open breken, brengen ze ook fijn weefsel in de lucht dat hooikoortsachtige klachten kan veroorzaken.


Bijgewerkt door Maurice Martens, dinsdag 14 februari 2017. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief