Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Door zon en wind overdag toch redelijk veel pollen

De binnenstromende koude lucht met nachtvorst verlaagt de fysiologische activiteit van planten. Maar waar overdag de zon schijnt en het een beetje waait komen toch redelijke hoeveelheden pollen van bloeiende Hazelaars, Elzen en Taxus in de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen zullen last van hooikoortsachtige klachten kunnen hebben.

De nachtvorst is niet streng genoeg om de katjes te doen bevriezen.

Katjes van Hazelaars en Elzen zijn goed te herkennen vooral aan de nog kale bomen en struiken. Zij kunnen tot 12 cm lang worden. In deze katjes zitten de mannelijke bloemen die pollen vrijgeven. Je kunt dat zelf goed waarnemen door zo’n katje af te plukken en een tijdje neer te leggen op een donkere ondergrond, bij voorbeeld een stuk zwart papier. Na een paar uurtjes zie je dan de gele pollen of stuifmeel op het papier liggen. Laat het wel doen door iemand die geen last heeft van hooikoorts!

Bloeiende mannelijke planten van Taxus kunnen erg veel pollen in de lucht brengen. Uit de gele ongeveer anderhalve mm grote rijpe kegeltjes die in de oksels van de naalden zitten, kunnen hele wolken in de lucht komen. Hoewel pollen van Taxus niet heel erg allergeen lijkt te zijn, kunnen er mensen zijn die juist op deze pollen allergisch reageren. Zij zullen dan ook merken dat de Taxus bloeit.

Maurice Martens, maandag 21 februari 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief