Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Winterse kou beperkt pollendruk in Noord-oosten

De binnenstromende koude lucht met lichte nachtvorst verlaagt de fysiologische activiteit van planten. Waar dat het geval is zullen bloeiende Hazelaars en Elzen beperkte hoeveelheden pollen afgeven aan de lucht.

Maar er moet toch rekening gehouden worden met lokaal wat meer pollen die bij de daarvoor gevoelige mensen hooikoortsachtige klachten kunnen veroorzaken. Met name wanneer de zon zich laat zien en er een beetje wind staat komen pollen van Hazelaars en Elzen vrij. In het zuiden en oosten van het land zijn de eerste bloeiende Taxusplanten waargenomen. Die kunnen bij volle bloei hele wolken van pollen vrijgeven.

Bloeiende mannelijke planten van Taxus kunnen erg veel pollen in de lucht brengen. Uit de gele ongeveer anderhalve mm grote rijpe kegeltjes die in de oksels van de naalden zitten, kunnen hele wolken in de lucht komen. Hoewel pollen van Taxus niet heel erg allergeen lijkt te zijn, kunnen er mensen zijn die juist op deze pollen allergisch reageren. Zij zullen dan ook merken dat Taxus begint te bloeien.

Maurice Martens, vrijdag 18 februari 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief