Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lichte neerslag vermindert pollen van Hazelaars en Elzen

Neerslag wast pollen en andere deeltjes uit de lucht. Daardoor zal er lokaal, vooral daar waar het regent of geregend heeft, minder hinder ondervonden worden door mensen die gevoelig zijn voor de pollen van de nu bloeiende Hazelaars en Elzen.

De katjes van Hazelaars en Elzen zijn goed te herkennen aan de nog kale bomen en struiken. Zij kunnen tot 12 cm lang worden. In deze katjes zitten de mannelijke bloemen die pollen vrijgeven. Je kunt dat zelf goed waarnemen door zo’n katje af te plukken en een tijdje neer te leggen op een donkere ondergrond, bij voorbeeld een stuk zwart papier. Na een paar uurtjes zie je dan de gele pollen of stuifmeel op het papier liggen. Laat het wel doen door iemand die geen last heeft van hooikoorts!

Wanneer de zon zich laat zien en er een beetje wind staat komen er weer pollen vrij in de lucht van Hazelaar en Witte en Zwarte elzen. Dan kunnen hooikoortsachtige verschijnselen optreden bij mensen die gevoelig zijn voor de pollen van Hazelaars Elzen.

Maurice Martens, donderdag 10 februari 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief