Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Minder pollen van Elzen, Hazelaar en Taxus door neerslag

Langdurige neerslag wast pollen en andere deeltjes uit de lucht. Daardoor zullen er minder pollen van Elzen, Hazelaar en Taxus in de lucht voorkomen. Maar waar overdag de temperatuur gaat oplopen en het een beetje waait worden nieuwe pollen afgegeven door bloeiende bomen en struiken. De nachtvorst is niet streng genoeg geweest om de katjes te doen bevriezen.

Mensen die gevoelig zijn voor deze pollen kunnen last van hooikoortsachtige klachten hebben. Ook kan door het stapeleffect dat inmiddels is opgebouwd het klachtenpatroon nog voortduren.

Katjes van Hazelaars en Elzen zijn goed te herkennen vooral aan de nog kale bomen en struiken. Zij kunnen tot 12 cm lang worden. In deze katjes zitten de mannelijke bloemen die pollen vrijgeven. Wel kunnen we waarnemen dat het aantal Hazelaars dat nog volop bloeit begint af te nemen. Zwarte elzen daarentegen bloeien volop.

Bloeiende mannelijke planten van Taxus kunnen erg veel pollen in de lucht brengen. Uit de gele ongeveer anderhalve mm grote rijpe kegeltjes die in de oksels van de naalden zitten, kunnen hele wolken in de lucht komen. Hoewel pollen van Taxus niet heel erg allergeen lijkt te zijn, kunnen er mensen zijn die juist op deze pollen allergisch reageren. Zij zullen dan ook merken dat de Taxus bloeit.

Maurice Martens, donderdag 24 februari 2011. © Pollennieuws.nl . Een volgend pollenjournaal verschijnt als daar aanleiding toe is.

Blogarchief