Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Essen en Berken in bloei

Maastricht, 31 maart 2012. Essen bloeien vrijwel overal in het land; je ziet niet alleen de knoppen steeds dikker worden, maar ook al behoorlijk wat uitgebotte knoppen met daarin de toefjes met bloemetjes. De paarse helmknoppen van de zeer simpele bloemetjes zijn dan al snel te zien, springen open en geven hun pollen af. Mensen die gevoelig zijn voor pollen van de Es, kunnen erg veel last hebben van bloeiende Olijfbomen. Die bloeien in de maanden mei, juni en juli. Houdt daar dan rekening mee, als u in die periode op vakantie gaat naar landen in Zuid-Europa. Maar je ziet ook steeds meer Olijven in tuinen staan. Ook die gaan bloeien en brengen hun sterk allergeen pollen dan in de lucht.

Steeds meer Berken beginnen te bloeien. Je ziet dat niet alleen aan de verkleuring van de kruin van donkerbruin naar geelbruin tot geelgroen, maar ook aan het feit dat de kruin minder doorzichtig wordt. Ten zuidoosten van de lijn Roozendaal-Ter Apel bloeien al aardig wat Berken. In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland op sommige plaatsen al een kwart van de bomen. Daar worden dan ook al hooikoortsklachten door Berkenpollen gemeld. Ook elders is lokaal al een vroege Berk bloeiend te zien, zoals gemeld is uit Steenwijk.

Door het koelere weer zal de ontwikkeling van de bomen wat trager worden, maar rijpe katjes blijven pollen afgeven. Lichte regen kan zelfs door mechanische beweging van de katjes pollen extra snel vrijmaken. En ook kunnen vochtige pollen soms open springen, waardoor kleinere deeltjes, die dieper in de longen kunnen doordringen, vrijkomen.

Zwarte elzen zijn vrijwel uitgebloeid. Taxusbomen en -struiken bloeien nog wel, maar dat neemt ook af. De mannelijke "rookbomen", die erg veel zijn aangeplant, bijvoorbeeld ook in tuinhagen, kunnen hele wolken pollen afgeven. Andere coniferen bloeien eveneens, pollen van deze soorten is niet tot weinig allergeen.

Bloeiende mannelijke wilgenstruiken en -bomen, herken je gemakkelijk aan de felgele kleur, veroorzaakt door de helmknoppen die pollen afgeven. Hoewel wilgenpollen vooral door insecten, zoals bijen, worden verzameld kan er door de overvloedige productie ook een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht komen.

De rode kleur van de katjes van de mannelijke Populieren kunnen erg veel pollen vrijgeven aan de lucht. Populieren en Wilgen horen samen tot de Wilgenfamilie. Pollen van de soorten uit deze familie worden in de literatuur aangemerkt als weinig allergeen. Maar als je er gevoelig voor bent zul je goed kunnen merken dat deze pollen steeds meer in de lucht komen.

Geschreven door Maurice Martens, zaterdag 31 maart 2012. © Pollennieuws.nl . Een volgend journaal verschijnt uiterlijk woensdag 2 april 2012.

Blogarchief