Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Lenteachtig weekend bevordert afgifte Boompollen

Maastricht, 8 maart 2015. Met lenteachtig weer brengen bloeiende Hazelaars en Elzen redelijke aantallen matig allergeen pollen in de lucht. Houdt het droge weer langer aan en is het daarbij zonnig met niet al te veel wind, dan zal de pollendruk gestaag kunnen toenemen.

Inheemse Witte elzen bloeien op een flink aantal plaatsen. Ook Zwarte elzen ontwikkelen hier en daar al 10 cm lange katjes. Hoewel windbestuivers in het algemeen de tactiek hebben om min of meer tegelijk massaal te bloeien, vallen de genetische verschillen tussen de individuele bomen en struiken op. Niet-inheemse Elzen, zoals de Kaukasische els zijn uitgebloeid; je ziet de katjes dan onder deze, vaak als straatboom aangeplante soorten, liggen. Ook kunnen de katjes door sterke wind van de bomen zijn afgerukt.

Bloeiende Hazelaars vallen op door de geel-groen gekleurde katjes, die de struiken goed laten afsteken tegen de rest van de begroeiing die nog bladloos is. Ook bij deze soort zijn duidelijke verschillen te zien: een flink aantal Hazelaarstruiken staat nog volop in bloei; bij andere zijn de katjes nog niet zo ver. Ook zijn er al behoorlijk wat struiken die zelfs al bruine katjes hebben, ten teken dat ze uitgebloeid raken. Dit is genetisch bepaald. Deze verdeling in de tijd zorgt ervoor dat er altijd voldoende vrouwelijke katjes bevrucht worden in de bloeiperiode. Boomhazelaars, meestal in de stad als straatboom aangeplant zijn uitgebloeid.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars of Elzen kunnen last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen. Vooral tijdens droge periodes en met directe zonne-instraling. Deze verschijnselen worden ook veroorzaakt door het fijne weefsel dat in de lucht komt als de katjes openbreken tijdens het rijpen. De deeltjes die dan in de lucht komen zijn ook kleiner dan pollenkorrels en vallen binnen de categorie fijnstof. Uw meldingen via de Pollennieuws-Apps laten dat duidelijk zien.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeien in het zuiden de eerste Taxus exemplaren. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheden pollen kunnen afgeven. Dit pollen is slechts licht allergeen; het aantal mensen dat last kan hebben van dit pollen is zeer beperkt.


Geschreven door Maurice Martens, zondag 8 maart 2015. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief