Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollen van struiken en bomen in de lucht

Maastricht, 12 maart 2015. Bloeiende struiken en bomen brengen pollen in de lucht. Hazelaars en Elzen geven redelijke aantallen matig allergeen pollen aan de lucht af. Hier en daar kan zelfs redelijk veel pollen in de lucht komen als het zonnig is. Lichte neerslag zal te weinig zijn om de lucht helemaal schoon te wassen.

Inheemse Witte elzen bloeien en ook Zwarte elzen ontwikkelen 10 cm lange katjes. Hun kleur verandert dan van bruin naar geel-bruin. Hoewel windbestuivers in het algemeen de tactiek hebben om min of meer tegelijk massaal te bloeien, vallen de genetische verschillen tussen de individuele bomen en struiken op. Niet-inheemse Elzen, zoals de Kaukasische els, zijn uitgebloeid; je ziet de katjes dan onder deze, vaak als straatboom aangeplante soorten, liggen.

Bloeiende Hazelaars vallen op door de geel-groen gekleurde katjes, die de struiken goed laten afsteken tegen de rest van de begroeiing die nog bladloos is. Bij deze soort zijn eveneens duidelijke verschillen te zien: een flink aantal Hazelaarstruiken staat nog volop in bloei; bij andere zijn de katjes nog niet zo ver. Ook zijn er al behoorlijk wat struiken die zelfs al bruine katjes hebben, ten teken dat ze uitgebloeid raken. Regelmatig kun je dit zelfs aan een en dezelfde struik waarnemen. Deze verdeling in de tijd zorgt ervoor dat er altijd voldoende vrouwelijke katjes bevrucht worden in de bloeiperiode. Boomhazelaars, meestal in de stad als straatboom aangeplant, zijn uitgebloeid.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars of Elzen kunnen last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen. Vooral tijdens droge periodes en met directe zonne-instraling. Deze verschijnselen worden ook veroorzaakt door het fijne weefsel dat in de lucht komt als de katjes openbreken tijdens het rijpen. De deeltjes die dan in de lucht komen zijn immers kleiner dan pollenkorrels en vallen binnen de categorie fijnstof. Uw meldingen tot zo’n 1500 afgelopen zondag 8 maart via de Pollennieuws-Apps, hebben dit duidelijk laten zien. Gisteren was het aantal vrijwel gelijk aan afgelopen zaterdag, bijna 1100.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeien in het zuiden de eerste Taxus exemplaren. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheden pollen kunnen afgeven. Dit pollen is slechts licht allergeen; het aantal mensen dat last kan hebben van dit pollen is zeer beperkt.

Geschreven door Maurice Martens, donderdag 12 maart 2015. © Pollennieuws.nl

Blogarchief