Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Oplopende afgifte van Boompollen

Maastricht, 6 maart 2015. Tijdens droog weer kunnen bloeiende Hazelaars en Elzen redelijke aantallen matig allergeen pollen in de lucht brengen. De totale afgifte van pollen echter blijft door het wisselende karakter van het weer en de voor deze tijd normale temperatuur beperkt. Neerslag wast bovendien de lucht schoon. Na een periode met felle opklaringen kan aan het begin van een bui door de mechanische aanraking van de regendruppels met de katjes van bijvoorbeeld de Els plotseling meer pollen vrijkomen, wat door sommige mensen ook ervaren wordt. Houdt het droge weer langer aan, dan zal de hoeveelheid pollen gestaag kunnen toenemen.

Inheemse Witte elzen bloeien op een flink aantal plaatsen. Ook Zwarte elzen hebben hier en daar al 10 cm lange katjes. Hoewel windbestuivers in het algemeen de tactiek hebben om min of meer tegelijk massaal te bloeien, vallen de genetische verschillen tussen de individuele bomen en struiken op. Het meerendeel van de niet-inheemse Elzen, zoals de Kaukasische els is uitgebloeid; je ziet de katjes dan onder deze, vaak als straatboom aangeplante soorten, liggen. Ook kunnen de katjes door sterke wind van de bomen zijn afgerukt.

Bloeiende Hazelaars vallen op door de geel-groen gekleurde katjes, die de struiken goed laten afsteken tegen de rest van de begroeiing die nog bladloos is. Ook bij deze soort zijn duidelijke verschillen te zien: een flink aantal Hazelaarstruiken staat volop in bloei; bij andere zijn de katjes nog niet zo ver. Sommige echter hebben zelfs al bruine katjes, ten teken dat ze uitgebloeid raken. Dit is genetisch bepaald. Deze verdeling in de tijd zorgt ervoor dat er altijd voldoende vrouwelijke katjes bevrucht worden in de bloeiperiode. Boomhazelaars, meestal in de stad als straatboom aangeplant zijn uitgebloeid.

Mensen die gevoelig zijn voor pollen van Hazelaars of Elzen kunnen last hebben van hooikoortsachtige verschijnselen. Vooral tijdens droge periodes en met directe zonne-instraling. Deze verschijnselen worden ook veroorzaakt door het fijne weefsel dat in de lucht komt als de katjes openbreken tijdens het rijpen. De deeltjes die dan in de lucht komen zijn ook kleiner dan pollenkorrels en vallen binnen de categorie fijnstof. Uw meldingen via de Pollennieuws-Apps laten dat duidelijk zien.

Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeien in het zuiden de eerste Taxus exemplaren. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheden pollen kunnen afgeven. Dit pollen is slechts licht allergeen; het aantal mensen dat last kan hebben van dit pollen is zeer beperkt.

Bijgewerkt door Maurice Martens, vrijdag 6 maart 2015. © Pollennieuws.nl

Blogarchief