Actuele en dagelijkse informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts met behulp van videofilmpjes door biologen ...

Pollendruk blijft hoog

Maastricht, 8 juni 2016. Het aantal pollen dat door grassen, kruiden en bomen in de lucht gebracht wordt is groot, waardoor de totale pollendruk hoog blijft. Tijdens droog weer is dat overal in Nederland en Belgiƫ het geval. Met de wind die uit oostelijke richting komt, wordt ook nog pollen uit landen ten oosten van ons aangevoerd.

Neerslag wast de lucht schoon, maar buien veroorzaken aan het begin vaak een pollenpiek. De eerste vallende druppels bewegen de pluimen en aren van gras en de bloeiwijzen van andere planten mechanisch, waardoor er een pollenwolk tevoorschijn komt. Er zijn dan ook mensen die juist aan het begin van een bui extra irritatie ondervinden. Wanneer het na een neerslagperiode droog wordt en de temperatuur zomers blijft, brengen pollenplanten opnieuw veel pollen in de lucht.

Het aantal bloeiende grassoorten is flink toegenomen net als hun biomassa. Dit is goed te zien aan het feit dat er lokaal gemaaid wordt. Kropaar, Raaigrassen en Beemdgrassen staan vooral in wat vochtige bermen, op dijkhellingen en in grasland. Op drogere gronden bloeien Zwenkgrassen en Draviken. Steeds meer bloeiende Gestreepte witbol en Glanshaver, vroeger wel Frans raaigras genoemd, vallen in alle typen grasland op. In de duinen bloeit Helm. Bloeiende Kruipertjes in de stad geven eveneens aan dat het grassenseizoen op zijn hoogtepunt is. Ook granen rijpen al flink en pollen van Rogge komt nu eveneens in de lucht.

Uitgebloeide bomen uit de Wilgenfamilie, namelijk Populieren en Wilgen zijn toe aan vruchtvorming en als de vruchten rijp zijn zweven de zaden met hun pluizige haren door de lucht. We noemen dit verschijnsel wel ‘zomersneeuw’. Je ziet dit zwevend pluis in toenemende mate, vooral bij droog en vlagerig weer. Deze ‘zomersneeuw’ is niet allergeen, net zo min als de vruchtpluizen van Paardenbloemen. Maar in dergelijke situaties is ook veel allergeen pollen, onder meer van Grassen, in de lucht dat hooikoortsachtige klachten veroorzaakt. Aan Lindebomen is de ontwikkeling van de bloeiwijzen te zien, maar ze zijn nog niet zover dat er al bloemen zichtbaar zijn.

Sparren en Dennen bloeien. Het pollen van deze naaldbomen heeft twee luchtzakken en daardoor kan dit pollen over grote afstanden door de wind verplaatst worden ook uit landen ten oosten van Nederland en Belgiƫ.

Kruiden, met name Zuring en Smalle weegbree behoren eveneens tot de pollenplanten die stuifmeel aan de lucht afgeven. Het zijn echte windbestuivers. Je ziet er steeds meer in bloei in bermen, op dijkhellingen, in graslanden en ook in de stad in niet gemaaide bermen langs wegen. Tussen het bloeiend gras zie je de rode kleur van de bloeiwijzen van Zuringen.


Bijgewerkt door Maurice Martens, woensdag 8 juni 2016. © Pollennieuws.nl .

Blogarchief